blogs

Baanseizoen 2020

Wie had aan het begin van de coronacrisis nog gedacht dat er überhaupt wedstrijden zouden zijn? Laat staan Nederlands kampioenschappen… In de quarantaine periode begon ik te werken aan mijn basis, aangezien er toch geen wedstrijden in het vooruitzicht waren. Eind Juli ging ik op vakantie en toen ik terug kwam startte de hele atletiekwereld weer een beetje op. Van het ene op het andere moment moesten we helemaal aan staan om weer wedstrijden te kunnen lopen.

Na in de quarantaine periode wat gekwakkeld te hebben met mijn gezondheid en ook lichamelijk kampte met nog wat pijntjes, kostte het mij veel moeite om mijn wedstrijdritme te vinden. Ik liep slechte wedstrijden, kreeg weer last van mijn voet en raakte zowel fysiek als mentaal vermoeid. Na elke slechte wedstrijd moest ik mijzelf weer motiveren. Dit kostte mij op een gegeven moment zoveel energie, dat het fysiek zichtbaar werd.

Zo speelde 2 weken voor het NK senioren mijn voet weer op. Met drie Nederlandse kampioenschappen in het vooruitzicht (NK senioren, NK meerkamp en NK junioren) besloot ik te stoppen met het trainen van de meerkamp onderdelen en mij voor de NK’s te richten op de middellangeafstand. Met pijn in mijn hart moest ik het NK meerkamp, waar ik zo hard voor had getraind, laten schieten. Ik wisselde twee keer per week een hardlooptraining om voor een fietstraining, Liet zooltjes voor in mijn spikes maken en kwam zo lichamelijk weer langzaam op de goede weg.

Ik was in vorm en dat wist ik. Het was er het hele seizoen nog niet uit gekomen en ik hoopte op het NK senioren mijn vorm eindelijk te kunnen laten zien. Ik stond aan de start van de 1500m. Hoewel ik er fysiek helemaal klaar voor was, was ik dat mentaal nog niet. Na zoveel tegenslagen ga je toch twijfelen aan jezelf. Tijdens de 1500m finale kwam ik dan ook niet goed uit de verf. Toen het voor de zoveelste keer dit seizoen niet lukte, was ik heel even teneergeslagen. De volgende dag raapte ik mijzelf weer op en besloot om van de laatste twee wedstrijden nog even het beste te maken.

mijn gezichtsuitdrukking toen ik 2.07.1 op de klok zag staan…

Het weekend na het NK senioren liep ik een 800m in België. Ik voelde me goed en kwam terecht in een goede serie. De race verliep niet vlekkeloos maar ik had mijzelf beloofd om me dit keer niet uit het veld te laten slaan. Na een eerste ronde van 63.80sec, liep ik een tweede ronde van 63.20sec. Met een laatste snelle 100m, won ik de serie in een tijd van 2.07.01. Een Persoonlijk record met 3 seconde! Het vertrouwen was terug en zo ging ik met de snelste tijd van het seizoen bij de vrouwen onder 20, het NK junioren in.

Vol vertrouwen stond ik aan de start van het NK junioren. Omdat ik lichamelijk nog altijd op het randje aan het balanceren was, besloot ik niet te dubbelen. Het was dus volle focus op de 800m. Met drie meiden onder de 2.10 op de 800m dit seizoen, beloofde het een spannende strijd te worden. In de series wist ik mij zonder problemen te plaatsen voor de finale. De finale verliep echter niet zonder slag of stoot. Na veel tactiekbesprekingen met mijn coach, besloot ik zoals vanouds gewoon te vertrouwen op mijn eindsprint.

En met succes. Na een zeer rommelige 800m, wist ik mijzelf de laatste 200m goed te positioneren. Met nog 125m te gaan gingen alle remmen los. Met nog 50m te gaan keek ik om en zag ik tot mijn verbazing dat er niemand meer zat. Na een jaar vol blessures had ik mijn 800m titel weer terug!

Al met al kan ik niet zeggen dat ik een topseizoen heb gedraaid, maar dat ik dan toch nog op het juiste moment weet te pieken, is mij ook heel veel waard. Het heeft even mogen duren, het gaf me een hele hoop waardevolle lessen en kostte me allemaal wat stress, maar wat was dat het waard.

Na het NK junioren heb ik 2 weken rust genomen. Mijn lichaam en met name mijn voet, had tijd nodig om te herstellen. Nu heb ik inmiddels al één week van wintertraining erop zitten. Afgezien van de ongelofelijke spierpijn, voel ik mij super fit. Hopelijk kan ik deze hele winter doortrainen en eindelijk aan mijn basis werken. Ik kijk uit naar wat het komende seizoen mij zal brengen.

Interview met DTV over blessures en NK junioren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top